Duurzaamheid in het kwadraat: Bentonietmatten bij dijkversterking Heel en Beesel

Wij zijn als FL B.V. trots op ons baanbrekende project in combinatie met Mourik in Heel en Beesel, Limburg, waarbij wij samen met ABT B.V., Waterschap Limburg  en Naue Group als eerste in Nederland bentonietmatten hebben toegepast voor dijkversterking. Deze innovatieve techniek markeert een belangrijke stap in onze gezamenlijke inzet voor duurzame oplossingen.

Innovatieve toepassing op 530 meter dijk

Over een lengte van 530 meter hebben we bentonietmatten (ook bekend als Geo Clay Liner) aangebracht op het buitentalud, de kruin en een deel van het binnentalud van de dijk. Deze geavanceerde, duurzame matten bieden dezelfde waterremming als een traditionele kleilaag van 1 meter, maar hebben aanzienlijke voordelen..

Lage CO2-uitstoot, duurzaam en kostenefficiënt

De bentonietmatten zorgen voor een sterke afdichting en beschermen de dijken tegen erosie. Ze zijn minder gevoelig voor scheurvorming tijdens extreem droge periodes, wat ze extra duurzaam maakt. Dankzij de snelle installatie en lage onderhoudskosten vormen de matten een kostenefficiënte oplossing voor toekomstige dijkversterkingen.

De techniek maakt gebruik van lokaal beschikbare grond, wat transportkosten en CO2-uitstoot sterk vermindert. Dit past binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), dat streeft naar duurzame en circulaire oplossingen.

In het vakblad Geotechniek/Geokunst verscheen een uitgebreid artikel over dit project waarin verschillende aspecten ervan besproken worden, zoals de materiaaleigenschappen, het ontwerp, de uitvoering, en het beheer en onderhoud. Ook wordt er ingegaan op de monitoring van de grasbekleding tijdens de gebruiksfase van de dijk.

Dorpen Heel en Beesel hoogwaterveilig

Deze innovatieve dijkversterking is onderdeel van het dijkversterkingsproject Heel en Beesel, met als doel beide dorpen hoogwaterveilig te maken. In Beesel versterkten en verhoogden we een 2,2 kilometer lange dijk, terwijl de 2,6 kilometer lange dijk in Heel verstevigd en opgehoogd werd. Ook kreeg Beesel nieuwe keringen op locaties waar deze nog niet aanwezig waren.

Duurzaamheid, innovatie en samenwerking

In dit grootschalige project, waarin we samenwerkten met Mourik Infra B.V., stonden duurzaamheid, innovatie en doorzettingsvermogen centraal. Zoals eerder beschreven hergebruikten we de vrijgekomen grond uit Heel in Beesel. Het transport daarvan verliep over de Maas, wat naast de duurzame voordelen ook geen omgevingshinder gaf. Ook de vrijgekomen grond van het deel waar de primaire kering kwam te vervallen is hergebruikt om de natuurontwikkeling te stimuleren. We verflauwden enkele oevers en legden een nieuw wandelgebied aan. Door een goede voorbereiding lukte het ons om het project een half jaar eerder op te leveren dan gepland.

Deel dit project

[dssb_sharing_buttons icon_placement=”icon” icon_width=”fixed” use_global_sharing=”on” global_sharing_message=”custom_message” icon_placement_tablet=”” icon_placement_phone=”” icon_placement_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”4.24.0″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][dssb_sharing_button _builder_version=”4.24.0″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dssb_sharing_button][dssb_sharing_button social_network=”twitter” _builder_version=”4.24.0″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dssb_sharing_button][dssb_sharing_button social_network=”email” _builder_version=”4.24.0″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dssb_sharing_button][dssb_sharing_button social_network=”linkedin” _builder_version=”4.24.0″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dssb_sharing_button][/dssb_sharing_buttons]